January 26 2021 13:20:49
Управление
· Начало
· Правила
· Новини
· Статии
· Форум
· Библиотека
· Връзки
· Фото галерия
· Красива България
· Търсене
· Връзка с нас
· Въпроси и Отговори
Последни статии
· Иван Марков (Иван...
· Поройчани (втора част)
· Шевици от югозападна...
· Поройчани
· Видението при Римската...
· Вълчи празници
· Хумористичният...
· Къде остава...
Случайна статия
Тодорини кукли - (Легенди и предания)
Календар/Събития
<< Януари 2021 >>
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Случайна снимка
Теми във Форума
Последни теми
· Текстове на народни...
· погребални песни
· Къпинчовци, цоглавци,...
· Митове, легенди за...
· СУРВА - древен...
Горещи теми
· мечкадарските песни [60]
· Здравейте... [59]
· Текстове на народни... [52]
· Събори - къде, кога [40]
· Носии от Тракия и... [34]
Последни коментари
във фотогалерия
за жалост не е, по скоро...
Кюстендил
Когато гледам такива...
красиво е.
Вече намерих рамките (...

в статии
Една статия с някои...
Интересното е, че почти...
На същия сайт за Видин...
Легенди и предания за...
Статия за Видовден -...
Кирилизатор
Екипът на сайта
RSS Емисии
Абонирайте се за нашите емисии

Последни новини
Последни статии
Последни теми
Последни интернет връзки


Съкровището на Августа
В северната част на землището но село Хърлец по посоко на река Дунав, се намират останките та късноантичната и ранновизантийска крепост "Августа".
Тя е разположена на един километър от селото върху местността Калето. Слънцето вече потича, изтича, отива си... Отнасят забързаните води на реката последните слънчеви лъчи. Бавно пропълзява мракът...
С мъка откъсва дядо Петко очи от позлатените речни вълни и тръгва да събира разпилялото се по цялата ливада стадо. Докато вика овцете, старецът още усеща сладостта в сърцето си и не може да се начуди на този дивен, дивен свят. "Какви чудесии за дивене и радост има на тая земя, какви вълшебни местенца и хубости има, че да не можеш да откъснеш поглед от тях - да гледаш, да гледаш, дорде очите ти отмалеят, а душата с мед се налее" - мисли той. И пак понечва да погледне към мамещите води, но вижда, че другите овчари вече са подкарали стадата, та и той се забързва - да тръгне преди да е мръкнало съвсем.
Много овце имаха родовете Гьрбльовци и Нешковци, но и много паша и то все тук, през Огоста, на хубави места. Овчарите им бяха всички като дядо Петко - работни, кротки хорица, пък и добре познаваха месността. Излизаха сутрин, преди изгрев слънце, връщаха се по мръкнало - цял ден крак не подвиваха, а стадата сити и пресити.
Тъй мина и този ден. Мръкна. Овчарите тръгват да се прибират, а с тях и дядо Петко позабързва крачка. Както си върви и изкусно върти овчарската гега, изведнъж спира, сепнат от страшен трясък - сякаш гръм разцепва земята. Кучето се обръща към реката и силно излайва. Що да види старецът: през реката, от земята та чак до небето бяло зарево обгражда старата крепост. И докато той се чуди, трясъкът отново се повтаря - още по-силен. Вижда дядо Петко отдалече как изведнъж тежката желязна врата, заключена от незапомнени времена с голям катинар, се отваря и ярка, ослепителна светлина блесва като мълния.
- Бре, какво ще да е това чудо, бре - вика на глас смаяният старец - какви ли не чудесии има на тоя свят!
И като не сваля очи от светлината, бързо се съблича, връзва дрехите си на вързопче и съвсем забравил за стадото, нагазва във водата. Прекосява реката като на сън и като на сън влиза през желязната врата в Августа. Само каква гледка се разкрива пред очите му: в края на неширок коридор като слънце свети безмерно съкровище. Събира смелост овчарят, прекосява коридора и когато влиза в залата, едва не извиква от учудване. Големи и малки делви лежли, препълнени все с бели сребърни парици... Париците били толкова много, че в делвите не се побирали, та се търкаляли и по целия под. Освен купищата сребро, неканеният гост забелязва, че стаята завършва не със стена, а с друг каменен коридор. Макар слисан и изплашен, но воден от силно любопитство, дядо Петко продължава по него, следван от омълчалото се куче. Коридорът води към друга такава стая, от която струи още по-силна светлина. Тя била изкусно украсена със злато и скъпоценни камъни и всякакви други невиждани гиздосии. Медни, златни и сребърни съдове, прекрасни накити блестели с неземна хубост, а по пода се стелели едри жълтици.
Но какво било учудването му, когато видял, че и това не е последната стая - от нея се тръгвло още по-навътре в крепостта. Изплашил се не на шега дядо Петко, но нали очи са ненаситни, а сърце не трае - тръгва бавно по коридора. Колкото по-навътре влиза, толкова по-тъмно и студено става, а когато светлината съвсем се изгубва, разнася се лек напевен шум. Озърта се и пред очите му се разкрива най-неочаквана гледка... В малка златна стаичка на златно столче седяла хубавица златокоса, златно кроено държала и на златен стан златно платно тъкала. Приближи се овчарят до нея и тъкмо да я заговори, из цялата крепост проехтял страшен глас:
- Ти, човече, не насилвай късмета си! Вземи от всичко колкото можеш да носиш и си върви! Затворят ли се вратите, чак след още хиляда години ще се отворят отново!
Хуква презглава дядо Петко и още щом прекрачва прага, вратата с трясък се затваря. Сяда премалял на камъка до нея и погалвa запъхтяното куче:
- Сън ли беше това, що ли?!
Разтваря стиснатата си шепа и оттам се търкулват няколко лъскави парици. Вдигна глава и вижда, че бялото зарево над Августа вече било изчезнало.
- Не, не е било сън. Чудо е!
И с разтуптяно сърце хуква да разправя на другите овчари за едно от всичките чудесии за дивене и радост на този свят, за късмета си да влезе и види несметни богатства през врата, която се отваря веднъж на хиляда години.
"Дали ще ми повярват?" - не спира да се пита дядо Петко, докато прекосява обратно реката.

http://bg-klas.hit.bg/bg_legendi.html#26
Коментари
Няма добавени коментари.
Добави коментар
Трябва да сте влезли в профила си за да публикувате коментари .
Оценки
Оценяването е възможно само за регистрирани потребители.

Моля влезте в профила сиили се регистрирайте, за да гласувате.

Няма публикувани оценки.
Превод с Гугъл
Вход
Потребителско име

ПаролаВсе още не сте потребител?
Натиснете тук да се регистрирате.

Забравили сте си паролата?
Поискайте си нова тук.
Поговорки
Кръстен, ама немиросан.
Чат
Трябва да влезете, за да публикувате съобщение.

03/03/2019 07:55
Честит 3ти март Одобрявам

04/01/2019 08:39
За много години. Да сте живи и здрави и много успехи. Здравей


06/03/2018 17:44
Здравей

28/05/2017 22:39
Smile

28/02/2017 09:42
Кво да ви кажа - вече 10 години сме тук Clap

30/10/2016 19:28
Здравейте,СКЪПИ ПРИЯТЕЛИ-ЧЛЕНО - ВЕ НА ЛЮБИМИЯ МИ САЙТ,А И НЕГО- ВИ ГОСТИ! Обръщам се тук към всички вас с гореща молба- НАСОЧЕТЕ МЕ КЪМ БЪЛГАР


24/05/2016 16:35
Чести 24-ти май на всички членове на Любимия ми Сайт! Честит 24-ти май на неговите създатели и радетели той да е такъв и да съществу ва! Честит 24


27/09/2015 16:50
Здравейте! Бих искала да помоля за съдействие. Необходим ми е текстът на родопската песен "Дума са дума от стари люде", изпълнявана от трио "Р


10/06/2015 07:50
Здравейте, много моля за седействие. Спешно търся Българска песен, изпълняват я по сватбите. Която се изпълнява от мъж и до колкото разбрах


21/03/2015 08:04
Скъпи приятели, ИМАМ МНОООООГО ДА НАПИША И ПО ПРЕДЛО ЖЕНАТА ОТ МЕНЕ ТЕМА "ЗМЕЙОВЕ,ДРАКОНИ...
", А И ДА ВИ ПРЕД ЛОЖА ЕДНА НОВА ТЕМА. Разни проблГласувайте за нас в BGtop

Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!Време: 0.04 секунди - 30 Търсения 29,081,621 уникални посещения


Powered by PHP-Fusion copyright © 2002 - 2021 by Nick Jones.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.