October 21 2021 07:20:19
Управление
· Начало
· Правила
· Новини
· Статии
· Форум
· Библиотека
· Връзки
· Фото галерия
· Красива България
· Търсене
· Връзка с нас
· Въпроси и Отговори
Последни статии
· Иван Марков (Иван...
· Поройчани (втора част)
· Шевици от югозападна...
· Поройчани
· Видението при Римската...
· Вълчи празници
· Хумористичният...
· Къде остава...
Случайна статия
Поройчани (втора част) - (Други)
Календар/Събития
<< Октомври 2021 >>
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Днес: Още...:
Случайна снимка
Хута
Хута
Народни носии
Теми във Форума
Последни теми
· Текстове на народни...
· погребални песни
· Къпинчовци, цоглавци,...
· Митове, легенди за...
· СУРВА - древен...
Горещи теми
· мечкадарските песни [60]
· Здравейте... [59]
· Текстове на народни... [52]
· Събори - къде, кога [40]
· Носии от Тракия и... [34]
Последни коментари
във фотогалерия
за жалост не е, по скоро...
Кюстендил
Когато гледам такива...
красиво е.
Вече намерих рамките (...

в статии
Една статия с някои...
Интересното е, че почти...
На същия сайт за Видин...
Легенди и предания за...
Статия за Видовден -...
Кирилизатор
Екипът на сайта
RSS Емисии
Абонирайте се за нашите емисии

Последни новини
Последни статии
Последни теми
Последни интернет връзки


Родопските пещери - легенди и действителност (част 2)
РОДОПСКИТЕ ПЕЩЕРИ - ЛЕГЕНДИ И ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ - ЧАСТ 2

Георги Райчев
Спелеоклуб „Студенец“ - гр. Чепеларе

статията е публикувана с разрешението на Спелеоклуб „Студенец“ - гр. Чепеларе

източник:
hinko.org
hinko.org/hinko/Dowloads/75years_2004.pdf

допълнителен материал: Топонимия или Откъде идват имената на пещерите

ЧИЛЯШКАТА ПЕЩЕРА ПРИ С. ОРЕХОВО (ЧЕЛЕВЕЩНИЦАТА)

Първи сведения за тази пещера срещаме в сп. „Родопски напредък“, където, Никола Хвойненски спирайки се върху историята на с. Орехово и Хвойна е описал тази легенда. Той свързва легендата с кържалийските нападения върху родопските села през време на османското владичество.
....„Било смутно време. Кържалийски банди вилнеели и подлагали на огън и сеч много селища. Идвайки в околностите на с. Орехово една част от населението се разбягва по близките гори, а друга част се скрива в пещерата. Виждайки опразненото село, кърджалиите започнали да ги търсят. Един от кържалиите „хайтите“ се престорил на жена и започнал да вика:
...„Излизайте мари, хайтите са си отишли“
Започнали хората да излизат от пещерата, хайтите ги притиснали и те били принудени отново да се скрият вътре. Тогава пред входа на пещерата кържалиите струпали слама и дърва и ги запалили. Гъстият дим прониквал в пещерата и хората са се задушили.
Втората легенда за пещерата Челевещницата е, че при насилственото налагане на исляма часто от населението на Орехово се скрило в пещерата. Турците ги търсили дълго и безуспешно. Никой не смеел да се покаже навън от пещерата. Привършила храната и започнал жесток глад. Едно след друго умирали децата. Накрая една майка обезумяла от факта, че невръстната и рожба умира излязла от пещерата да търси гъби и диви плодове. Турците я забелязали и открили скритите в пещерата хора. Скритите в пещерата ореховци отказали да се предадат и потурчат. Турците затрупали входа на пещерата с дърва и слама. Навлизащият в пещерната галерия пушек решил съдбата на хората, които загинали мъченически.
Достоверни данни през погледа на изследователите
През 1978 г. през април месец в околностите на с. Орехово, Павелско и Хвойна се проведе републиканска пещерна експедиция, ръководена от Петър Трантеев и Димитър Райчев. Един от обектите на проучване беше пещерата „Челевещницата“.
При извършването на проучванията се установи голямо количество човешки кости (бедрени кости, подбедрици, фрагменти от черепи, ребра и пр.) Освен това тавана и стените на пещерите са силно опушени. Този факт недвусмислено показва, за разигралата се трагедия от историческото минало на с. Орехово и за достоверността на легендата.

ПРОПАСТТА ЧЕЛЕВЕЩНИЦАТА - С. ПАВЕЛСКО

Легендата говори, че една жена от Павелско прибирайки се от Хвойна е била хваната и изнасилена от един циганин. Не могла да понесе безчестието, тя се хвърлила в пропастта. През погледа на изследователите беше констатирано наличието на един скелет на жена, хвърлен в пропастта. Черепа беше открит от Димитър Райчев, Виктор Дублянски и Георги Райчев, които извършиха спелеоложки проучвания през 1966 г. по време на VI международна пещерна експедиция проведена в Родопите.

ПРОПАСТТА ЦИГАНСКА ДУПКА - С. ПАВЕЛСКО,
МЕСТНОСТТА ПАШАЛИИЦА

Легендата разказва, че в тази пропаст е хвърлен един циганин, който се прочул със своя разбойнически нрав в околността. Вероятно това може би е имало връзка с легендата от Челевещницата, и този циганин е хвърлен в пропастта в знак на отмъщение. При няколкократните прониквания човешки кости не бяха открити, но до днес е останала самата легенда.

КУТЕЛСКА ЯМА - С. ДРЯНОВО

.... Двама приятели открили заровено имане и решили на другият ден да си го поделят. Но те не знаели че очакващата ги сутрин ще ги направи врагове. На сутринта единият при подялбата на имането довел своя брат. Опекли чеверме, седнали да хапнат и да пийнат. Дошло време да делят парите, но двамата братя заклали приятеля си и го хвърлили в Кутелска яма, а парите са си ги разделили. Така по този начин е загинал Салих Анкин от с. Дряново - жертва на алчността, а до днес е останала само легендата за бездънната и страховита Кутелска яма.
Пропастта е проучвана от Димитър Райчев през 1963 г. по време на клубна пещерна експедиция в района на Лъки и Дряново, а по късно от Георги Райчев, Мартин Трантеев. Човешки кости не са открити. И да е имало такива, те са останали под пещерните наслаги и скални блокове, чието дъно е изпълнено на пропастта.

Годината е 1968, когато един лек автомобил ни стоварва малка група пещерняци, водени от Димитър Райчев в с. Борово. В групата сме моя милост, пишещ тези редове, Илия Йончев, Недялка Захариева и Юри П. Николов. Наред с ежедневните ни спелеоложки тегоби, през вечерта се срещахме с местните жители от с. Борово, където ни разказваха интересни легенди, свързани, както с пещерите, така и с местностите. Ето и легендите, които записахме по време на разузнавателните спелеоложки проучвания в тази част на Родопите:

ГУНГАЛОВА ЯМА, С. ДЖУРКОВО

Пропастта Гунгалова яма се намира недалеч от с. Джурково. Преданието, което е достигнало до нас е свързано с името на Гунгала - местен разбойник, който грабил и убивал наред. Веднъж, хора от местното население, които вдигнали ръце от грабежите му, устроили засада на Гунгала. Хванали го и го хвърлили в пропастта. Преданието гласи, че около пропастта никой не смеел да замръкне, тъй като в късна доба от пропастта се чували писъци и плач. Това се е дължало на „джинясването“ на Гунгала.

РАДА ДУПКА- С. БОРОВО

....В подножието на „Кръстов връх“ се намира с. Борово. В неговите околности се намират много пещери, които през 1968 г. бяха обект на спелеоложки проучвания от спелеоклуб „Студенец“. Недалеч от селото се намира местността „Посту“ - име видоизменено от Апостол. Той е бил свещенник и е първият заселник в с. Борово. Живял е с жена му Рада и син на възраст около 16 години. При едно от нахлуванията на турците, една част от населението е избито, а друга част успява да избяга. Поп Апостол бил убит, а жена му Рада и синът му останали в Борово. Турците вземат сина на Рада и го закарват в Инстанбул да учи за ходжа. Годините минавали и от Инстанбул всяка година изпращали ходжи да налагат исляма. Попитан сина на Рада, къде желае да отиде, той без колебание отговорил, че желае да се върне в Борово. Връщайки се в с. Борово, майка му била още жива. Ходела на работа през деня със своите мъки и кахъри.
Използвайки отсъствието на майка се, синът ходел през деня в бащината къща и ял от яденето оставено в долапите. Майката недоумявала от всичко това.
Един ден той се открил на майка си. Рада познала сина си по белега на главата и заживяла с него. Обаче радостта и не била за дълго. Синът започнал да настоява майка му да приеме исляма - да се потурчи. Рада упорито отказвала, а той ставал все по настоятелен и заплашителен. Един ден Рада напуснала къщата и се скрила в тази малка пещера и живяла известно време, но синът тръгнал да я търси. Усетила опасността, тя била принудена да бяга. Според легендата тя се скрила в Бачковският манастир, а днес е останала легендата и името на пещерата...

ВЕЛА ДУПКА- С. БОРОВО

....Легендата за тази пещера също е свързана с размирните времена и нахлуването на турците.“ В местността около пещерата живял Велко кехая, който е имал стадо от 400 овце. При нахлуването на турците, той се скрил в тази пещера със стадото си, но впоследствие бил открит и убит, а стадото отвлечено...“

ЧУХАЛ ДУПКА- С. БОРОВО

....„Легендата е свързана с древен манастир, намиращ се на Кръстов връх над с. Борово. Там живеели 300 монаси. При падането на Родопите под османско владичество, монасите били избити, обаче църковната утвар - кръстът, чашата за причастието и евангелието били скрити в тази пещера.

КАРАДЖОВА ДУПКА- С. БОРОВО

Малка пещера развита в риолити, намираща се под Караджов камък. Преданието говори, че в тая пещера е била убежище на Караджа войвода от Яворово, откъдето отмъщавал на турците за сторените золуми.

От с. Борово през с. Мостово се прехвърляме през речната долина Сушица и поемаме стръмният склон към хижа Марциганица и с. Добростан. Тук проникваме в пещерата Топчика, след което нощуваме в село Добростан. Тук успяхме да съберем някои сведения за пещерите, както и да запишем някои от легендите свързани с тях. Друга част от записаните легенди са публикувани от Петър Трантеев и Радмил Пандев. По една или друга причина те са интересни и пряко или косвено са свързани с историческото минало и културно – историческото наследство.

ПИРКОВСКАТА ПЕЩЕРА - С. ДОБРОСТАН

...преданието гласи, че в тази пещера са живеели зли духове, вампири. По цели нощи чакали да мине някой закъснял пътник, за да го яхнат и да го яздят цяла нощ по чукарите, докато умре. Ако случайно оживеел, изпивали му кръвта за да имат сили да се върнат обратно. Ето защо никой не смеел по мръкнало да мине покрай нея.

АХМЕТЬОВА ДУПКА – С. ДОБРОСТАН

....„Живеел в Станимака Ахмед ага, който събирал беглика и джезието в околностите. Обикалял той с банда главорези из близките села. Хората били известявани от мухтарина на селото да приготвят дължимите данъци, отсядал в най- хубавите къщи, гощавали го с ракия и му пекли чевермета. Веднъж в с. Селище, при отсъствието на кмета опозорил братовото му момиче. Събрали се мъже от Добростан, Сливово и Селище, устроили засада в местността „Гогова падина“ и го бастисали. Труповете на убитите заптиета и на Ахмед ага били хвърлени в пропастта. Ахмед ага изчезнал безследно. Говори се че душата му „джинясала“. Един от участниците в убийството на Ахмед ага в пияно състояние открил истината за изчезването на Ахмед ага. Турците нападнали селата Сливово и Селище и ги опожарили. Говори се, че Добростан не е пострадало, защото никой от селото не участвувал в засадата.

ПЕЩЕРАТА ХРАЛУПА - С. ДОБРОСТАН

...„Било време размирно. По пътя дебнели разбойници за да грабят. Тръгнал един терзия от с. Борово за Добростан. По пътя го хванали разбойници. Подложили го на мъчение за да каже къде му са парите. Ограбили са го и след това са го убили и са го скрили в пещерата“.
През погледа на изследователите - спелеолози.
Легендата действително е потвърдена, тъй като при една от експедициите между ребрата на един голям сталактон беше открит човешки череп, а между тях огниво с кремък и останки от джобен нож (Петър Трантеев, Косьо Косев).

ГОГОВАТА ПЕЩЕРА - С. ДОБРОСТАН

Пещерата е била използвана за кошара. Преданието гласи, че тук е загинал трагично собственика на кошарата, поради неуважението към таласъмите.

ХАЙДУШКАТА ПЕЩЕРА- С. ДОБРОСТАН

Легендата се свързва, че пещерата е била убежище на хайдушка чета, която шетала из този край.

Легенди свързани с пещерите и пропастите в Триградския карстов район.

През 1965-1970 г. спелеоклуб „Студенец“ - Чепеларе при една от множеството поредни експедиции в Триградският карстов район, освен научно - изследователската работа която вършехме както обикновено се събираха данни за легенди, произход на имена и местности, за наименования на родове и пр.
Тук сме записали и някои легенди, които една част са само легенди, а друга - легендата е свързана със станали достоверни исторически събития.

ПЕЩЕРАТА ЛЕДНИЦАТА - С. ГЕЛА

....„ Красива и ненагледна била Алтън Маруда, птичките притихвали, когато запеела, а зверовете се укротявали от нейната красота. Веднъж от гората слезнал турчин юрук. Виждайки красивата Маруда, той я метнал на коня и запрепускал към Мугла. Но когато минавайки покрай пещерата, Маруда ловко измъкнала ножа и го забила в косматите му гърди. Турчинът рухнал на земята, а Маруда потънала тъмните коридори на ледената пещера под Карлък... Годеникът й Калин не останал спокоен по земята и много време търсил своята годеница. Викал я по гори и долове, но напразно. Дочул ехо от пещерата. Потънал и той в тъмните коридори, викал я, вървял все по навътре след ехото на Маруда, но напразно... Минало време. Хората станали по - смели и ги намерили - Калин под „големият праг“, а Маруда на прага на езерото...“

ЯГОДИНСКАТА ПЕЩЕРА (ИМАМОВА ДУПКА) - С. ЯГОДИНА

....„Една след друга падали крепостите в Родопите под ятагана на османският поробител. Последен защитавал горящата планина Гордьо войвода, който след падането на Беденската крепост се укрепил в крепостта Бабин град край Девин.
След дълга и продължителна обсада на крепостта той успял да пробие обсадата и да се изтегли към непристъпните канари на Триградското ждрело. Ордите на Ибрахим паша го преследвали. При водослива на р. Триградска с р. Мугленска станало последното сражение между поробителите и планинците. Турският предводител Ибрахим паша бил убит, а Гордьо войвода бил ранен. Турският военачалник бил погребан в една пещера, а жена му Султание Айше построила джамия. Според преданието Гордьо войвода намерил подслон в Орловата пещера под вр. Св. Илия, където починал от раните. Съдбата на планинците била решена. Планината потънала в кръв и огън. Местното население се разбягало. Едни намерили приют във вековните родопски гори, а други потърсили подслон в многобройните пещери. Орисията не подминала населението на с. Ягодина. Една част потърсили спасение в Имамова дупка (Ягодинската пещера).
....Преданието гласи: „едно момиче, което се е скрило заедно с останалите жители в пещерата тръгнало до селото за храна. По пътя срещнала една бабичка, която през сълзи занареждала: „Връщай се чедо, селото е изгорено, много хора са избити.“ Върнало се момичето в пещерата. Турците обаче открили скривалището, зазидали галерията и ги погребали живи.

ЛЕГЕНДАТА ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА ИЗСЛЕДОВАТЕЛИТЕ

При проведените няколко годишни археологически проучвания от членовете на пещерният клуб от Чепеларе, съвместно с Историческият музей - гр. Смолян се откриха находки датиращи от медно-каменната епоха, късният бронз и средновековието. В първият етаж от пещерата в най-тясната част бяха открити следи от зид. При обхождането на галерията, която е с дължина 1500 м, в дъното на пещерата бяха открити човешки кости. Открити бяха също славянско погребение вътре в пещерата на жена с дете, като гривните са типични за славяните. Освен това на 1300 м навътре в пещерата бяха открити две сребърни халки, оставени в една ниша. Какво ли са правили тези нещастници на такава дълбочина? Как ли са се придвижвали? Изглежда надеждата да оцелеят ги е карала да търсят изход от безизходицата. Действително, следите и находките говорят за разигралата се драма и трагедия. По всяка вероятност, тук може да са намерили подслон и последен дом планинците, които са имали средновековно селище в местноста Попини лъки, за които говорят и откритите железни кръстове по време на археологическите сондажни проучвания проведени през 1965-1967г.
За Дяволското гърло при с. Триград преданието говори, че траките са хвърляли в пропастта умрелите вождове, заедно с любимите жени и много дарове за да умилостивят боговете.

ПО СЛЕДИТЕ НА ЛЕГЕНДИТЕ ПО ГОРНОТО ПОРЕЧИЕ НА Р. АРДА

Тръгне ли човек по горното поречие на р. Арда ще мине през с. Смилян, Кошница, Могилица. При с. Кошница на десният бряг на р. Арда тъмнее отвора на проходната пещера „Калето“. Над свода на пещерата от запад и на юг се виждат основите на крепостните стени. Тази крепост е строена от византийците и представлява една от многото крепости строени по долината на р. Арда с цел да се ограничат набезите на дошлите по това време славяни и българи. В последващите векове крепостта е включена в пределите на българското царство и била използвана като защитно съоръжение от местното население.
След падането на България под османско владичество, крепостта е паднала в ръцете на турските завоеватели. Интересна е легендата за падането на крепостта.
Турците след няколко месечна обсада не могли да я превземат. Тогава си послужили с хитрост. Напоили едно магаре със солена вода, след което го пуснали. По този начин магарето открило водопровода на крепостта, след което турците отрязали водата. По този начин, защитниците били принудени да се предадат, след което една част били избити, а друга откарани в робство.
Продължавайки нагоре по течението на р. Арда се преминава водослива на Есенска река (Гарга дере). Високо в скалният венец е пещерата Ухловица, един истински родопски бисер. Днес пещерата е благоустроена за туристи. Интересна е легендата свързана с тази пещера.
....„В пещерата живеел дяволът със своето семейство. Жената на дявола била бременна и дошло време да се ражда малкото дяволче.. Отишъл дяволът в близката махала и повикал една бабичка да акушира. Родило се малкото дяволче. Дяволът рекъл на бабата.“ Виж какво сега, нямам пари да ти платя, ами вземи тези въглени и ще ги занесеш в къщи. Дал дяволът въглените на бабата, която ги сложила в престилката. Престилката обаче била скъсана, и въглените един по един изпопадали по пътя. Останал един въглен, който бабата занесла в къщи. Като паднал въглена на земята, той тутакси се превърнал в злато. Върнала се бабата по обратният път да събира изпопадалите въглени, обаче дяволът я изпреварил и си ги е събрал. По този начин дяволът надхитрил бабата.
Интересна е и другата легенда за пещерата „Голобоица“. Преданието гласи, че тук в пещерата поп Мартин и Вълчан войвода са скрили 7 товара със злато. На входа на пещерата имало една огромна змия, която е пазела съкровището. Който се опитвал да проникне и вземе съкровището, змията го убивала. Никой не смеел да влезе в пещерата.
Безпорно, изучаването на легендите и свързаните с тях пещери представлява интерес за всеки изследовател. Освен легендите, от важно значение е изучаването както имената на пещерите, така и свързаните с тях местности, а това хвърля светлина както на действително станали исторически събития, така и върху културно историческото наследство на дадено селище или регион.
Коментари
#1 | Мирилайлай на January 25 2008 17:03:34
Мда, интересно, рядко така се преплитат легенди и предания и последвали археологически изследвания.
Добави коментар
Трябва да сте влезли в профила си за да публикувате коментари .
Оценки
Оценяването е възможно само за регистрирани потребители.

Моля влезте в профила сиили се регистрирайте, за да гласувате.

Няма публикувани оценки.
Превод с Гугъл
Вход
Потребителско име

ПаролаВсе още не сте потребител?
Натиснете тук да се регистрирате.

Забравили сте си паролата?
Поискайте си нова тук.
Поговорки
Който се не дава да го познаеш, гледай го къде ходи.
Чат
Трябва да влезете, за да публикувате съобщение.

12/03/2021 18:12
Добър ден . Търся една мечкадарска песен в която се пее за момче на име Мирчо който имал трима братя и бил много ящен " три паници каша изява д


03/03/2019 07:55
Честит 3ти март Одобрявам

04/01/2019 08:39
За много години. Да сте живи и здрави и много успехи. Здравей


06/03/2018 17:44
Здравей

28/05/2017 22:39
Smile

28/02/2017 09:42
Кво да ви кажа - вече 10 години сме тук Clap

30/10/2016 19:28
Здравейте,СКЪПИ ПРИЯТЕЛИ-ЧЛЕНО - ВЕ НА ЛЮБИМИЯ МИ САЙТ,А И НЕГО- ВИ ГОСТИ! Обръщам се тук към всички вас с гореща молба- НАСОЧЕТЕ МЕ КЪМ БЪЛГАР


24/05/2016 16:35
Чести 24-ти май на всички членове на Любимия ми Сайт! Честит 24-ти май на неговите създатели и радетели той да е такъв и да съществу ва! Честит 24


27/09/2015 16:50
Здравейте! Бих искала да помоля за съдействие. Необходим ми е текстът на родопската песен "Дума са дума от стари люде", изпълнявана от трио "Р


10/06/2015 07:50
Здравейте, много моля за седействие. Спешно търся Българска песен, изпълняват я по сватбите. Която се изпълнява от мъж и до колкото разбрахГласувайте за нас в BGtop

Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!Време: 0.03 секунди - 30 Търсения 30,288,140 уникални посещения


Powered by PHP-Fusion copyright © 2002 - 2021 by Nick Jones.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.