Сандански "Св. Св. Козма и Дамян"
Публикувано от Мирилайлай на March 03 2007 10:36:32


Местност, отстояние и посока от населено място: манастир в североизточните покрайнини на гр. Сандански, на десния бряг на р. Санданска Бистрица

Историческо развитие и сегашно състояние: основан е неизвестно кога, а е възобновен през ХХ в. (1928 г.). Понастоящем е периодично действащ.

Манастирът е разположен в живописно място сред естествени ливади, овощна градина и богата зеленина. Историята му се губи в дълбока древност – IV – V век. Тук е съществувал манастир с църква. Вероятно тук са живели двамата братя Св. Св. Козма и Дамян и са лекували болните при и до днес съществуващият извор – Мирото.
kuzma_i_damian02Данни за предположенията се черпят от развалините около манастира – старият водопад от пръстени тръби изграден за нуждите на манастира. Светите лечители – безсребреници дават и името на града – Свети Врач. Това идва от превод на славянски, където Врач означава лекар. Това име, града носи от 1958 год. след което се преименува на пиринският войвода Яне Сандански – гр. Сандански. По време на турското робство манастирът е бил съборен и опустошен, но основите, които на места личат и днес са запасени. Това прекъсва живота в манастира, но народа не престава да го почита. От тогава до днес всяка година на светли четвъртък след Велик ден се организира събор.

Описание, архитектурни и културно-исторически ценности: представлява комплекс от еднокорабна и едноапсидна черква, параклис “Св. Петка” и жилищна сграда. Сега съществуващият манастир (църковна постройка) е построен върху старите основи – 1928 год. от християни и граждани на Свети Врач. Църквата е построена от каменна зидария през 1950 год. се построява и таван и се измазва отвън и отвътре. През 1978 се направя престола на олтара, поставят се врати на иконостаса, изгражда се западната подпорна стена. А през 1981 год. се поставя и мраморен под. През 1998 с дарения направени от местен гражданин е изградена оградата, пътя до манастира, поставени са портите и са изградени масивни съществуващите параклиси на Св. Димитър и Св. Петка. Обявен е за паметник на културата

източник:
http://www.mounteq.com/the_bulgarian_mountains
Порталът на град Сандански