Заглавие на темата: Български Фолклор и Традиции :: Госпожа Нора-- една мистерия, която чака своя час

Публикувано от p4eli4kata Eli на 07-03-2010 18:55
#1

Госпожа Нора- една мистерия, която чака своя звезден час.
Дълго мислих, преди да пусна темата. Все пак, сайта е за фолклор.
Правя го, за да направя форума по-интересен. Имам и друга мисъл. За нея-по късно.
Ако администрацията на сайта прецени, че темата е интересна ,нека и намери място.
Госпожа Нора. Коя е тя? Защо предизвиква във всеки един Габаревец такова чувство на гордост?
Аз не помня Госпожа Нора. Тя е починала в същата година, когато аз съм се родила. За нея знам от близките си. Най-вече татко. Той ми е разказвал за нея. Тя го е учила на френски. На краснопис На география и математика. / Татко имаше калиграфски красив почерк./ Ние живеехме вече в къщата която се намира срещу старото гробище на Габарево, където е гроба на Госпожа Нора, когато татко ми показа къде е погребана тя. Няма да забравя жената, която постави цвете в един ден на Задушница и запали свещичка там. Не си спомням коя е. Възрастна жена.Там винаги имаше цвете по задушниците. Кой го правеше?Не знам.
В Габарево още подреждат цветните градини пред дома, както е учила Госпожа Нора. Геометрични фигури нископодрязан чимшир, и пътеки от средногорски червен пясък, донесен специално за това.В Габарево се отглеждат „ специални „ цветя. Гледат се с любов и много грижи.
В Габарево се държи много на реда и чистотата на дома.На подредбата.
Там има много хора, които пишат стихове. Които се занимават с литература.Играеха се театрални постановки. Държи се на традициите. Всички, които са имали щастието да бъдат учени от Госпожа Нора, се отличават. Или са с висше образование, или са лични. Нейните ученици са на повече от 70 г. сега! Всички са образовани хора.
Присъствието и, нейният живот в това китно подбалканско селце е сложило неизтриваем от времето печат . Печат на това, което не е присъщо на другите села из Казанлъшко. Това е един вид аристократизъм. Аристократизма, който е притежавала по рождение Госпожа Нора...
„...статия, отпечатана във в. „Труд“ (бр. 8 от 11 януари 1993 г.), че през 1991 г. от общ гроб край Екатеринбург са извадени скелети, в които – по данни на френското списание „Експрес“ – чрез сравнителни генетични изследвания са разпознати останките на император Николай II, съпругата му и три от дъщерите им, разстреляни на 17 юли 1918 г. Не са намерени останките на две от царските деца – Алексей (роден през 1907 г.) и Анастасия (родена през 1901 г.).
Вестта предизвиква развълнувани коментари в дома на стария свещеник. Дъщеря му Мария припомня на брат си Димитър тайнствени разговори, които са чували в детството си. „Напиши за някой вестник това, което знаем!“ – настоява Мария. След дълги колебания и опасения да не стане за смях д-р Няголов прави някои справки в общинските и църковните архиви, за да подкрепи версията си, и най-сетне решава да сподели публично тайната, която семейството е пазило повече от 40 години. Двата гроба, за които става дума в статията му, са на Елеонора Албертова Крюгер (Нора), починала на 20 юли 1954 г., и на Георги (Жорж) Жудин, починал през декември 1930 г. И тъй като според габаревци той е бил брат на Нора, логично е под това име да се е криел и изчезналият принц Алексей. Антропологът проф. Йордан Йорданов, сравнявайки снимките на 13-годишния Алексей и 18-годишния Жорж, също твърди във в. „Дума“ от 16 март 2001 г., че те са едно и също лице...”
Всичко започва именно така.........
Аз няма да пиша повече. Написано е преди мен. Има го в мрежата. Само ще си позволя да дам насоки.
Познавам д-р Няголов. Познавам и сестра му-Мария. Никой от тях няма да каже нещо, непремерено. След тях писаха много- много. Но всичко започна именно така. Прочетете. Няма да съжалявате. Това е нашата история. Вижте снимките и сами си направете изводи.
http://vockil.blogspot.com/2009/04/blog-post_26.html

http://www.limpa.bg/...
http://www.monitor.b...?id=178182
http://novinata.bg/m...oryid=4453
http://romanovimyste...sleda.html
http://geom-bg.com/?...
http://nobilitybg.bl...%B8%D1%8F/
Приятни минути с тези четива. Мистериите са за това. да бъдат разгадавани. Тази също. Нека да стане така че да не стане една от многото легенди в България.

Редактирано от Мирилайлай на 08-03-2010 07:26