Заглавие на темата: Български Фолклор и Традиции :: Госпожа Нора-- една мистерия, която чака своя час

Публикувано от p4eli4kata Eli на 07-03-2010 18:55
#1

Госпожа Нора- една мистерия, която чака своя звезден час.
Дълго мислих, преди да пусна темата. Все пак, сайта е за фолклор.
Правя го, за да направя форума по-интересен. Имам и друга мисъл. За нея-по късно.
Ако администрацията на сайта прецени, че темата е интересна ,нека и намери място.
Госпожа Нора. Коя е тя? Защо предизвиква във всеки един Габаревец такова чувство на гордост?
Аз не помня Госпожа Нора. Тя е починала в същата година, когато аз съм се родила. За нея знам от близките си. Най-вече татко. Той ми е разказвал за нея. Тя го е учила на френски. На краснопис На география и математика. / Татко имаше калиграфски красив почерк./ Ние живеехме вече в къщата която се намира срещу старото гробище на Габарево, където е гроба на Госпожа Нора, когато татко ми показа къде е погребана тя. Няма да забравя жената, която постави цвете в един ден на Задушница и запали свещичка там. Не си спомням коя е. Възрастна жена.Там винаги имаше цвете по задушниците. Кой го правеше?Не знам.
В Габарево още подреждат цветните градини пред дома, както е учила Госпожа Нора. Геометрични фигури нископодрязан чимшир, и пътеки от средногорски червен пясък, донесен специално за това.В Габарево се отглеждат „ специални „ цветя. Гледат се с любов и много грижи.
В Габарево се държи много на реда и чистотата на дома.На подредбата.
Там има много хора, които пишат стихове. Които се занимават с литература.Играеха се театрални постановки. Държи се на традициите. Всички, които са имали щастието да бъдат учени от Госпожа Нора, се отличават. Или са с висше образование, или са лични. Нейните ученици са на повече от 70 г. сега! Всички са образовани хора.
Присъствието и, нейният живот в това китно подбалканско селце е сложило неизтриваем от времето печат . Печат на това, което не е присъщо на другите села из Казанлъшко. Това е един вид аристократизъм. Аристократизма, който е притежавала по рождение Госпожа Нора...
„...статия, отпечатана във в. „Труд“ (бр. 8 от 11 януари 1993 г.), че през 1991 г. от общ гроб край Екатеринбург са извадени скелети, в които – по данни на френското списание „Експрес“ – чрез сравнителни генетични изследвания са разпознати останките на император Николай II, съпругата му и три от дъщерите им, разстреляни на 17 юли 1918 г. Не са намерени останките на две от царските деца – Алексей (роден през 1907 г.) и Анастасия (родена през 1901 г.).
Вестта предизвиква развълнувани коментари в дома на стария свещеник. Дъщеря му Мария припомня на брат си Димитър тайнствени разговори, които са чували в детството си. „Напиши за някой вестник това, което знаем!“ – настоява Мария. След дълги колебания и опасения да не стане за смях д-р Няголов прави някои справки в общинските и църковните архиви, за да подкрепи версията си, и най-сетне решава да сподели публично тайната, която семейството е пазило повече от 40 години. Двата гроба, за които става дума в статията му, са на Елеонора Албертова Крюгер (Нора), починала на 20 юли 1954 г., и на Георги (Жорж) Жудин, починал през декември 1930 г. И тъй като според габаревци той е бил брат на Нора, логично е под това име да се е криел и изчезналият принц Алексей. Антропологът проф. Йордан Йорданов, сравнявайки снимките на 13-годишния Алексей и 18-годишния Жорж, също твърди във в. „Дума“ от 16 март 2001 г., че те са едно и също лице...”
Всичко започва именно така.........
Аз няма да пиша повече. Написано е преди мен. Има го в мрежата. Само ще си позволя да дам насоки.
Познавам д-р Няголов. Познавам и сестра му-Мария. Никой от тях няма да каже нещо, непремерено. След тях писаха много- много. Но всичко започна именно така. Прочетете. Няма да съжалявате. Това е нашата история. Вижте снимките и сами си направете изводи.
http://vockil.blogspot.com/2009/04/blog-post_26.html

http://www.limpa.bg/...
http://www.monitor.b...?id=178182
http://novinata.bg/m...oryid=4453
http://romanovimyste...sleda.html
http://geom-bg.com/?...
http://nobilitybg.bl...%B8%D1%8F/
Приятни минути с тези четива. Мистериите са за това. да бъдат разгадавани. Тази също. Нека да стане така че да не стане една от многото легенди в България.

Редактирано от Мирилайлай на 08-03-2010 07:26

Публикувано от p4eli4kata Eli на 07-03-2010 19:20
#2

Нещо не се получи с активирането на връзките. Ще посоча поне една активна още сега.Извинете.
http://vockil.blogsp...st_26.html
CoolКомпютър

Публикувано от Мирилайлай на 08-03-2010 07:44
#3

За този загадъчен случай има излезли даже две книги на български език. Ето и от мен няколко връзки по темата:

Фондация принц Алексей и княгиня Анастасия: http://www.russianki...
Българската Анастасия?: http://www.diplomati...04/47/1/0/
Живяла ли е дъщерята на император Николай II в България?: http://www.diplomati...43/47/1/0/
Интервю с Княз Димитрий Романов: http://www.segabg.co...p;id=00005
Интервю с Константин Тренчев: http://www.segabg.co...p;id=00005

Аз от това, което съм чел, съм стигнал до извода, че най вероятно възможностите са две:
1. Тези двамата Нора и Жорж са били двойници на княгиня Анастасия и престолонаследника Алексей. Имало е такива случаи, има ги и днес, когато някои управляващи си намират двойници с цел сигурност и т.н. След убийството на руското царско семейство те идват тук, за да се скрият.
2. Това са истинските Анастасия и Алексей, а в Екатерингбург са били убити техните двойници. Може би не случайно останките на тях двамата не са намерени в общия гроб на останалите, а на някакво друго място. Най-добре ще е ДНК експертиза да се направи, за да се изяснят нещата.

Редактирано от Мирилайлай на 08-03-2010 07:54

Публикувано от p4eli4kata Eli на 08-03-2010 16:24
#4

Много благодаря за връзките, Мирилайлай.
По повод на твоите версии по тази мистерия:
По т 1. че са лъже князете Романови. На мен ми прави впечатление, че всички които са се представяли за тях, първо, са имали някаква информация, че царевната и царевича са останали по някакъв начин живи. Иначе, ако са нямали основание, защо да се представят за тях? Парите, охолният живот, доброто премане по света е едно на ръка. При всички положения са били изобличавани.
Госпожа Нора и Жудин никога ,никога не са претендирали или са споменавали за това, кои са наистина. Всичко в живота им е било под похлупака на тайната. Не са живели в охолство. Напротив. Аз знам къде са живели. През няколко къщи в същата махала.Помня д-р Алексиев. Виждала съм го неведнъж. Пазели са тайната си ревниво от чужди очи и уши. Тайната е запазена и след смъртта им.
Приликите на снимките са поразителни.
Кой знае? Има такива технологии вече... Наистина, само ДНК ще помогне.Но защо го бавят този тест?
Познавам хората написали книгите. Не са хора, които могат да повярват на небивалици. Напротив.
Но каквото и да излезе при този тест, отпечатъка който е оставила Госпожа Нора върху живота в Габарево е неоспорим.