Заглавие на темата: Български Фолклор и Традиции :: Турска Зурна в Българска народна песен

Публикувано от dulo93 на 13-11-2011 20:27
#1

Обменям си аз линкове с песни.. с приятел и той ми прати нещо ''изненадващо''.
Без да ми казва какво му е странното на песента, пускам си я и почвам да я слушам. Какво пък...народна песен в изпълнение на Преслава и Ивелина Колеви. Слушал съм народни песни в изпълнение на Преслава преди и не беше лошо. Тази може да ми хареса също..

Слушам си аз Българската песничка и в един момент (1:46 мин.) завива турска зурна...

На вашето внимание:

http://www.youtube.com/watch?v=68RAqBBTAVA


Все още не знам какво да кажа, а Вие?

Публикувано от Куцулан на 13-11-2011 21:46
#2

Това не е точно фолкор в смисъла, който традиционните фолклористи (ако греша, да ме поправят) биха използвали за определянето на песента от клипа. По-скоро това е аранжиран фолкор. Ако приемем, че фолкорът се развива във времето - тогава сигурно клипчето би могло да мине за фолкор. Специалистите да си кажат думата Smile

Публикувано от dulo93 на 13-11-2011 21:55
#3

И аз не разбирам от Фолклористика (даже не зная дали така се пише), но идеята ми е, че едно 95% от Българското население си няма на идея от Фолклористика също. Както вече си пролича, аз песента я разпознавам като ''народна''...предполагам масата българи няма да я възприемат различно (аранжиран фолклор например), а просто ''народна'', за каквато и я представят. А турската зурна си минава измежду ''народното'' и от днес до утре, от утре до други ден, до след 1 година или 2, Българина като чуе още 4-5-6 такива песнички с чисто турски мотив, който е незначителен ( с цел ''да не набива на уши''Wink, но си става като нещо стандартно и нормално за него.
Оставете ''чалгаризирането'' на нацията ни (то не е за оставяне никак), но турското вече пипа и в народното ни, което не мирише хубаво...

Публикувано от alcek на 14-11-2011 16:24
#4

Зурната се използва масово в Пиринският фолклор,но наистина с това "чалгизиране" на фолклора ни не отиват работите на добро.Масово се обработват народни песни от така наречени"специалисти" и се добавят чужди мотиви. Истината е че се пишат аранжименти за това което се търси на пазара ,всичко е пари ,а че се осакатява фолклора никой не го е еня важното е да продаваме.И така както писа dulo93 постепенно ден след ден ни натрапват тази музика. Младото поколение което не слуша масово фолклор остава с впечатлението че това е оригинала.

Редактирано от alcek на 14-11-2011 16:25

Публикувано от Атил на 04-12-2011 08:46
#5

Зурната не е типично турски инструмент,тя се използва от редица други народи и не е заимствана от турците, гърците, албанците и траките са я използвали далеч преди турците да дойдат на Балканите.Подобни варианти на този инструмент има и при славяните и при българите.Днес също се използват от народите на Русия .
Друг въпрос е посегателството върху изворния фолклор и неговото опошляване. Оригиналната чалгия не е това което днес се шири като популярен кич и има дори ориенталско-цигански характер отколкото дори турски. Изворния турски фолклор е доста близък до българския и особенно до македонската фолклорна област и това не е случайно. Не е плод на тяхно влияние или наше заимстване от тях или обратното.В Османската империя ние сме живяли разделено и дори капсулирано едни от други.В различни махали в различни общности,които нито са се смесвали,нито са си взаимодействали. Общите неща са от общите далечни предци, още повече, че Македония е населена плътно от племенната група - ермияр - която се групирала около Кубер и брат му Лачин.Понеже те били от техния аристократичен род Билиг.Майката на Кубрат -Акджан(Оксана по анчийскии-славянски) също е била от тази племенна група. Това са средноазиатски булгар-тюрки, преселници в Българското причерноморско тарханство заради междуоособици.
А чалгията е фолклорен стил станал популярен в края на 19 век. И възникнал в Македония . В един период бил много популярен в София и се изпълнявал по всички ресторанти и бирарии. Там има оркестър от народни инструменти и хорово пеят мъже и жени. Това няма нищо общо с днешната кафанска и циганска чалга.Smile

Публикувано от alcek на 04-12-2011 18:44
#6

Атил да изясним нещо.Кой е този Кубер, син на Кубрат и брат на Аспарух,или Испор как и да се е казвал.Или говориш за друго историческо лице.За Лачин за първи път чувам.

Редактирано от alcek на 14-07-2012 11:22

Публикувано от Атил на 04-12-2011 21:23
#7

Сигурно си чувал за надписите около Мадарския конник? Там Тервел пише за чичовците си "които не повярвали на Носоотрязания(претендента за византийския престол) и си заминали в Кисиниите(Солунско)". Става въпрос за братята на баща му - Кубер и Лачин. Кубрат е имат петима сина ,но трима родни и двама осиновени.Кубер и Лачин са осиновените. Сираци от рода на майка му, които той осиновил- баща им загинал защитавайки живота му.
Има едно объркване породено от Теофан Изповедник ,който дава погрешни сведения за Кубер..Че дошъл от Панония и т.н. Кубер никога не е ходил в Панония, през 630 г- действително група българи ,които били на служба при аварите се изселили в Италия след междуособици в Аварския каганат.Теофан изглежда бърка Кубер с тях.Кубер и Лачин са дошли на Балканите с Аспарух от североизток.Участвали са в гражданската война за престола на страната на Аспарух. Има вече информация ,но май трябва да дам линк...