May 14 2021 17:59:00
Управление
· Начало
· Правила
· Новини
· Статии
· Форум
· Библиотека
· Връзки
· Фото галерия
· Красива България
· Търсене
· Връзка с нас
· Въпроси и Отговори
Последни статии
· Иван Марков (Иван...
· Поройчани (втора част)
· Шевици от югозападна...
· Поройчани
· Видението при Римската...
· Вълчи празници
· Хумористичният...
· Къде остава...
Случайна статия
Вакарелски Св. Петка" - (Енциклопедия "Манастири")
Календар/Събития
<< Май 2021 >>
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Няма събития.

Случайна снимка
Престилка- шориц
Престилка- шориц
Народни носии
Теми във Форума
Последни теми
· Текстове на народни...
· погребални песни
· Къпинчовци, цоглавци,...
· Митове, легенди за...
· СУРВА - древен...
Горещи теми
· мечкадарските песни [60]
· Здравейте... [59]
· Текстове на народни... [52]
· Събори - къде, кога [40]
· Носии от Тракия и... [34]
Последни коментари
във фотогалерия
за жалост не е, по скоро...
Кюстендил
Когато гледам такива...
красиво е.
Вече намерих рамките (...

в статии
Една статия с някои...
Интересното е, че почти...
На същия сайт за Видин...
Легенди и предания за...
Статия за Видовден -...
Кирилизатор
Екипът на сайта
RSS Емисии
Абонирайте се за нашите емисии

Последни новини
Последни статии
Последни теми
Последни интернет връзки


Народните носии- просто дрехи или неизменна част от живота на българите
Ризата- първата сред дрехитеПрехвърляща съвременната представа за долна дреха, ризата с шевици (везаната риза) е обект на многобройни изчерпателни проучвания. Ризата е разтълкувана и като най-често срещаната българска народна представа за дреха въобще, равнозначна на човешкото тяло, на човешката кожа. В обществото на осъзнатия християнски първороден грях- "Без риза и пред Бога не се явяваш", дрехата е възприемана като семейна и родова реликва, която носи, пази и предава добродетелите на родствената група. Българката изобразява в своята риза представата си за света, неговото създаване и произтичащия от това ред. Използваните богати везбени орнаменти насочват към възпроизвеждането на един умален модел на Космоса. Различните идеи са заложени и в цветовата характеристика на ризата. Тя се основава предимно на три цвята: бяло, черно и червено. Бялото и червеното представляват най-общо мъжкото и женското начало, небето и земята в свещен брак помежду си. Заедно те са в опозиция на черното- представляващо загубата на тялото и самата земя, връзката с хтоничните същества. Комбинация, изразяваща идеята за стимулиране на плодородието и неговото опазване. Носията се изработва главно от лен и коноп. Споделено е мнението за тяхната предпазна сила, за връзката им с небето, с горния свят. Нишките им са осмисляни като сигурен мост към рая, а невъзможността те да бъдат преброени в ръкава на ленената риза се приема за най-сигурната защита срещу донасящите зло погледи (уроки).

Когато се роди момче, всички честитят на родителите нова риза- "Честита риза". Ризата е сред съхранените елементи на традиционния мъжки костюм, която до последния етап от съществуването му се изработва от жената в домакинството. За мъжа ризите са дар. Те са знак за неговия възпроизвеждащ се род. Шевицата става основа за статусно разграничение. Докато е млад, мъжът има право на изобилна украса, което показва достигнатата полова зрялост. При настъпването на старостта на мъжът и жената техните дрехи се лишават от присъствието на червения цвят и шевиците.
Вторият пласт- половоразделното облекло


Горните женски дрехи. Традиционните горни дрехи на българките са обособени в четири основни типа. Широко е разпространението на следващия туникообразната кройка сукман. Саята като по-напреднала форма обединяваща местните особености, навлиза сравнително най-късно в употреба. За оформянето на горния пласт в българското женско облекло се използват дрехи определяни като нито рязани, нито шити. Част от тях са драпирани, други се увиват и т.н. Последният от типовете включва риза и една обвиваща долната част около престилката. Върху горното женско облекло е съсредоточена най-ярката декорация. Постига се с традиционното изработване на тъканните орнаментики, избора на апликация, прилагането на различни по дебелина и цветове нишки- жълти, червени, зелени, бели, със сребриста нишка (сърма) и вълнени ширити (гайтани). Използват се и ажурена дантела, паети, маниста, вълнени помпони и т.н. Резултат от тяхното приложение е неизчерпаемият брой комбинации, всяка от които се превръща най-често в селищно отличие. Видът на горната дреха, освен че изразява достигнатата кулминация в живота, може и трябва да информира за точното положение на жената- току-що омъжена или утвърдена, родила две-три деца майка. Повечето жени добавят тънки декоративни ленти, наричани опашки. Често срещани в елементите на женския костюм са птицата и нейните пера.

Женската престилка- дреха за преход. Престилките са едни от разгаданите женски символи в обредите и признат социален знак. Те неизменно присъстват в празника на готовите за брак девойки- Лазаровден, както и във венчалното облекло. Предназначението им е много повече като украса, отколкото свързано с определен тип женска дейност. Макар и елементарни, те са оформени дрехи, рамкирани по ръба, често със съединителен шев и прикачени връзки. Те притежават своя специфична украса- като цветове, орнаменти, монети, ресни, помпони, пискюли и много други елементи. И когато местното население говори за разпознаване чрез облеклото, на първо място посочва престилките. Бремеността подчертано влияе върху вида на престилката. Вярва се, че в граничните, критичните ситуации в живота тази дреха предпазва и подпомага прехода. Особено по време на раждането. Популярни са практиките за облекчаване и стимулиране на родилния процес, за прогонване на лошото и за предаване на допълнителна женска сила чрез докосване, удряне през кръста или прекръстване с престилка. Новороденото бебе задължително се поема в женска престилка. Дрехата присъства със своя роля и при погребалните обреди. Последното премитане на гроба се извършва с престилката на най-близката до покойника жена. Престилките на присъстващите жени при раждане и погребение се свалят. Тясна е връзката на този елемент и участието на девойките при лазаруване. Чрез първото й поставяне се съобщава за достигнат полов разцвет, за това че могат да приемат необходимите предложения. Поради това престилките на младите са ярки, обшиват се с многобройни звънтящи монети.

Мъжките дрехи между бялото и черното. Чернодрешните мъжки носии се разпространяват от средата на ХІІІ в. и започват да изместват белодрешните до средата на ХІХ в. в по-голямата част от българската етническа територия. При тях се появяват знаци, разкриващи преди всичко материалното благосъстояние. Такива знаци били: широки и изработени от скъпи материали горни облекла; качествени връхни дрехи, с кожа от дивеч или кожени шапки; коприна; дори употребата на чорапи е считана за недопустима от българина. Правото да се обуе панталон (гащи), тази чисто мъжка дреха, се получава с настъпването на определена възраст- седем-осем години и на места е съпроводено със специален обичай. Костюмът на порасналия младеж говори за нови права и задължения в общността, основното от които е да се ожени- да се задоми. Неговите панталони изпъкват с изобилна декорация от черен гайтан или специални нашивки. Добавят се издатъци в края на крачола пачи, които покриват отгоре част от ходилото.
Колана и поясаВ средновековния свят на българина поясът, считан като метафора на целомъдрие, е задължителен и никога не трябва да се сваля. Във всички видове женски носии като част от тънките или широките колани присъстват допълнения от ресни и многобройни цветни вълнени пискюли и помпони. При поставяне те падат отзад на гърба или са спуснати отстрани. Те са служели като средство за привличане на сексуално внимание и предсавляват най-древното обозначаване на "готовността да имаш деца". Коланът, неизменна част от традиционният костюм, е натоварен с много функции- утилитарни, декоративни, символни, които взаимно се застъпват и допълват. Коланът се възприема като своеобразна линия на живота, което вероятно е резултат от факта, че при поставянето му той притежава начало, среда и край и оформя около кръста спирала възприемана като равнозначна на развитието. Краят на житейския път се отбелязва с израза "дотук му бил коланът". Оттук и вярването, че колкото по-дълъг е той, по-дълго ще живее човекът. "Мъж без пояс не е мъж". Поставянето на пояса означава готовност за брак, полова зрялост и обикновено е свързано с първото участие в коледуването. Червеното, във всичките му нюанси, е предпочитаният цвят от младите мъже. Младежките пояси се допълват с характерни знаци на полова сила и съблазън- пъстри коланчета, с много вълнени пискюли. Девойките ги приготвят специално за своите любими или им подаряват подобните връзки от престилките си. Младежите ги приемат, а понякога и ги крадат и връзват на кръста си като най-сигурен знак за общността, че си имат избраница. Знаците , характеризиращи полово активния период, старателно се заличават с настъпване на старостта.
Връхните дрехи и обувкитеВръхните облекла и кожи
През ХІХ в. връхното женско облекло обхваща голям диапазон- от архаичните образци до първите модни екземпляри. С най-ярка декорация се отличават старинните облекла без ръкав с дължина до около коленете. Като изцяло занаятчийско производство с променящ се вид се открояват дългите дрехи, с дълъг ръкав, скъпи и богато декорирани. Най-горната дреха е задължителен сватбен дар, купуваща се от страна на мъжа, от свекъра и свекървата. В повечето случаи тя се поставя за първи път при венчавката, при което се облича наопаки. Носи се постянно и задължително в определен период от време от младоженката, независимо от атмосферните условия.

Обувките и означаването на позицията "долу"
В българската сватба приобщаването на жената към дома на съпруга, преходът й в нова жизнена позиция се отбелязва с обувката. Обувки се подаряват задължително на булката и нейното семейство. Строги са правилата при носенето на специфичните покрития на женските крака.Стъпалото в определени моминти може да бъде необуто, но останалата част от глезена до коляното е старателно покрито под полите или чорапите. Съхранени до късно в употреба и предпочитани от младоженките са меките кожени наподобяващи чорап обувки- месьовте. Мъжките текстилни обувки от вълнен плат с ходило в различна височина до коленете се наричат калцуни. Най-популярни са т.нар. цървули. Те се придържат на крака чрез специфично прихващане на глезена, което се определя от терена. За неженените мъже е определено точно увиване на конрастните черни върви- на кръст. Женените ги оформят на кръгове. За завършване на общия силует се използват шитите от дебел вълнен плат калцуни- наподобяващи ботуши, и калците- без стъпала като крачоли от коляното до глезена, закопчавани с телени копчета.Източник: http://bgsviat.hit.bg/
Коментари
#1 | Разумна на July 31 2009 09:45:17
Това, че престилката се слага за пръв път при достигане на полова зрелост, изобщо не е вярно. Като съвсем малка имах автентична детска престилка, принадлежала на баба ми, имам снимка с нея /става дума за Белослатинския регион/. Една моя приятелка с корен от Каварненско също имаще автентична детска носия от прабаба си и в нея имаше детска престилка. Може да важи за определени региони, но само като частен случай.
Добави коментар
Трябва да сте влезли в профила си за да публикувате коментари .
Оценки
Оценяването е възможно само за регистрирани потребители.

Моля влезте в профила сиили се регистрирайте, за да гласувате.

Няма публикувани оценки.
Превод с Гугъл
Вход
Потребителско име

ПаролаВсе още не сте потребител?
Натиснете тук да се регистрирате.

Забравили сте си паролата?
Поискайте си нова тук.
Поговорки
И очите си дава за него.
Чат
Трябва да влезете, за да публикувате съобщение.

12/03/2021 18:12
Добър ден . Търся една мечкадарска песен в която се пее за момче на име Мирчо който имал трима братя и бил много ящен " три паници каша изява д


03/03/2019 07:55
Честит 3ти март Одобрявам

04/01/2019 08:39
За много години. Да сте живи и здрави и много успехи. Здравей


06/03/2018 17:44
Здравей

28/05/2017 22:39
Smile

28/02/2017 09:42
Кво да ви кажа - вече 10 години сме тук Clap

30/10/2016 19:28
Здравейте,СКЪПИ ПРИЯТЕЛИ-ЧЛЕНО - ВЕ НА ЛЮБИМИЯ МИ САЙТ,А И НЕГО- ВИ ГОСТИ! Обръщам се тук към всички вас с гореща молба- НАСОЧЕТЕ МЕ КЪМ БЪЛГАР


24/05/2016 16:35
Чести 24-ти май на всички членове на Любимия ми Сайт! Честит 24-ти май на неговите създатели и радетели той да е такъв и да съществу ва! Честит 24


27/09/2015 16:50
Здравейте! Бих искала да помоля за съдействие. Необходим ми е текстът на родопската песен "Дума са дума от стари люде", изпълнявана от трио "Р


10/06/2015 07:50
Здравейте, много моля за седействие. Спешно търся Българска песен, изпълняват я по сватбите. Която се изпълнява от мъж и до колкото разбрахГласувайте за нас в BGtop

Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!Време: 0.05 секунди - 30 Търсения 29,534,024 уникални посещения


Powered by PHP-Fusion copyright © 2002 - 2021 by Nick Jones.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.